[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 988: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Moscow' for 'MSD/4.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 988: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Moscow' for 'MSD/4.0/DST' instead
SolaraGuy.com • View topic - Rough idle then stall...please help
Talk about aftermarket Toyota Solara Gen 2 and 2.5 upgrades.

Rough idle then stall...please help

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Tue Nov 22, 2011 3:02 pm

And now she's back to idling like crap.
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby ACProductions » Tue Nov 22, 2011 3:19 pm

I'd swear this sounds like electrical gremlins but tough to say.

Can you do me a favor and snap some pics of the engine bay, with some extra pics show the TB and manifold, just so I can get an idea of the setup and sensors?
FREE CHILTON MANUAL

The speed at which a woman says "nothing" when you ask her what's wrong is inversely proportional to the size of the coming storm.

Image
User avatar
ACProductions
Regular SolaraGuy Member
Regular SolaraGuy Member
 
Posts: 147
Joined: Fri Jan 28, 2011 8:08 am
Location: Havre De Grace, MD

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Fri Nov 25, 2011 6:12 pm

Here's a few pics.

General engine bay:
Image
Image

Idle Air Control #2:
Image

Close up of the vsv for iac #2. There's two in the pic, the old one underneath and the new one I tested on top just below my finger:
Image

MAF sensor:
Image

Throttle body with the tps and throttle control. Green wire tapped with a blue connector is the tps voltage wire. The blue connector was for a nos wot window switch. They are sealed in the black plastic box on the right side of the throttle body:
Image

I am able to drive the car now. She has problems when idling to a stop, it feels like a valve should be opening or closing to relieve the engine back pressure when coasting but its not happening. I will replace the hoses and clean the metal piping running from the intake to iac #2.
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby ACProductions » Sat Nov 26, 2011 11:57 am

This is going to sound really stupid but this has happened before...



Hows your PCV valve looking?
FREE CHILTON MANUAL

The speed at which a woman says "nothing" when you ask her what's wrong is inversely proportional to the size of the coming storm.

Image
User avatar
ACProductions
Regular SolaraGuy Member
Regular SolaraGuy Member
 
Posts: 147
Joined: Fri Jan 28, 2011 8:08 am
Location: Havre De Grace, MD

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Sat Nov 26, 2011 8:11 pm

Happened before as in to me? If so the answer is yes, but that was from a leak in the intake's silicone coupler to the manifold. That has since been replaced and is not the issue.

I will pull the valve tomorrow and will probably source a replacement because it's only about $6 for a new one.
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Sun Nov 27, 2011 6:04 pm

Pulled the pcv valve today. Looked alright, Not a lot of buildup. Sprayed some engine cleaner through it and put it back in. Car is still having issues when going to neutral after a hard pull or coming to a stop. I could shake the valve and hear it sliding inside so it was pretty free to move about.
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby Gregtrd » Sun Nov 27, 2011 7:48 pm

Here's you answer remove the cpe piggy back and install stock intake box, I'm pretty sure that'll fix your problem, thank me later:) those cpe piggy back sometimes go bad, you might have to sent to cpe to get repaired. Was the cpe solder or did you use crimped connectors? I've worked on a sg members camry having issues with the cpe piggy back.
The Fastest Camry in Socal
366whp / 427wtq @10.5psi
Image
User avatar
Gregtrd
SolaraGuy Street Racer
SolaraGuy Street Racer
 
Posts: 1114
Joined: Thu Jul 28, 2005 2:14 am
Location: Fontana

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Sun Nov 27, 2011 8:24 pm

I'm using a urd maf-sc which is the same as the split second psc-(03?). It's soldered in. I'll try hooking up the laptop tomorrow and see if it's getting a correct reading in the r4 program from the box. Would you happen to know if the pcv valve opens against a spring force, preset tension, or if it's just a loose one way check valve?
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby ACProductions » Fri Dec 02, 2011 5:24 pm

GzNutz wrote:I'm using a urd maf-sc which is the same as the split second psc-(03?). It's soldered in. I'll try hooking up the laptop tomorrow and see if it's getting a correct reading in the r4 program from the box. Would you happen to know if the pcv valve opens against a spring force, preset tension, or if it's just a loose one way check valve?


IIRC it's a one way check valve.

It should lightly rattle when you shake it.


I gotta say this is pretty stumping...
FREE CHILTON MANUAL

The speed at which a woman says "nothing" when you ask her what's wrong is inversely proportional to the size of the coming storm.

Image
User avatar
ACProductions
Regular SolaraGuy Member
Regular SolaraGuy Member
 
Posts: 147
Joined: Fri Jan 28, 2011 8:08 am
Location: Havre De Grace, MD

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Sat Dec 24, 2011 3:30 pm

Yesterday I replaced my pcv valve. The new valve rattled more freely which means my old one was still a little gummed up. Took her for a test drive and the problem still persists. Today while driving around I got some new codes. Performance is still the same i.e.; starts up and drives well except when coming to a stop or coasting in gear downhill (car sounds like it's choking/losing back pressure?/fluctuating rpm's. Old codes thrown are p0171+4 (lean banks #1+2): New codes thrown are p2198 and p2241.

p2198 - Oxygen Sensor Signal Stuck Rich (bank 2 sensor 1)
p2241 - Oxygen Sensor Pumping Current Circuit Low (bank 2 sensor 1)

I pulled the front o2 sensor (b2s1) and it had a little carbon buildup. None of the holes were plugged, so I soaked it in a little maf cleaner (safe for o2 sensors) for a little bit and then dried it off and let it air-dry.
All four codes point towards a malfunctioning o2 sensor which would make sense if one got fouled up from excess oil on my filter after its initial cleaning.
I know that you can't sight check an o2 sensor for correct operation, so my next move will be picking up a new one and keeping my fingers crossed. After that it will be checking the fuel system, removing the intake and black box, then sourcing a new tps.

Does anyone have any additional ideas or advice?
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby ACProductions » Sun Dec 25, 2011 7:05 pm

Seafoam the screw out of the jerk.

Go get a can of seafoam, and a can of BG 44k Power cleaner.

Dump the 44k in the gas tank with a full tank of Shell VPower and then seafoam down the intake via the brake booster vacuum line.

If that doesn't work then try soaking the o2's in gasoline for 24 hours.

That's my 2cents
FREE CHILTON MANUAL

The speed at which a woman says "nothing" when you ask her what's wrong is inversely proportional to the size of the coming storm.

Image
User avatar
ACProductions
Regular SolaraGuy Member
Regular SolaraGuy Member
 
Posts: 147
Joined: Fri Jan 28, 2011 8:08 am
Location: Havre De Grace, MD

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Wed Dec 28, 2011 10:52 am

Thanks for the help. I've been reading on some forums that some vehicles experiencing a bouncing tach upon decel can be remedied by performing a Throttle valve position learning process with the ecu. I'm wondering if there are any specific steps for this in the Lara besides pulling the battery and resetting the ecu. I guess I'll give pulling the battery another shot and go for the seafoam next.
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Sun Jan 08, 2012 12:05 pm

I replaced the front bank 02 sensor and got rid of the 2198 and 2241 cel. Car is still randomly throwing p0171and p0174 for lean banks 1&2. No vac leaks have been found. I swapped out the ect sensor because the issue only happens when the engine is warm. Still no change in performance. I did however find today that if I lightly blow across the cone filter the car immediately stalls. I have two maf's which have both been cleaned and tried in the car but have not solved this issue. Any ideas?
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby GzNutz » Sat Jan 21, 2012 8:50 am

I pulled a snap of the freeze frame data but have no idea of what I'm looking for. Any help deciphering would be appreciated.

Code: Select all
Freeze Frame Information   
Parameter Description   Value
DTC for which Freeze Frame was Stored   P0171
Fuel System 1 Status   Closed Loop
Fuel System 2 Status   Closed Loop
Calculated LOAD Value   16.47 %
Engine Coolant Temp   183.20 °F
Short Term Fuel Trim - Bank 1   19.53 %
Long Term Fuel Trim - Bank 1   28.91 %
Short Term Fuel Trim - Bank 2   18.75 %
Long Term Fuel Trim - Bank 2   35.94 %
Engine RPM   1,507.75 rpm
Vehicle Speed Sensor   42.25 mph
Ignition Timing Advance #1 Cylinder   38.00 °
Intake Air Temperature   19.40 °F
Air Flow Rate Mass Air Flow Sensor   1.05 lb/min
Absolute Throttle Position   18.43 %
User avatar
GzNutz
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2354
Joined: Mon Oct 22, 2007 7:36 pm
Location: Land of Beer

Re: Rough idle then stall...please help

Postby 1gSE » Sat Jan 21, 2012 3:12 pm

fuel trims look kinda high, that's the only thing I could see. BTW thats some nice cold intake air...my car would love it!

http://www.obd2crazy.com/techdata.html#ftrim
Image
GTO-Vararam/Kooks/Spintech/MGW-P/Tune-12.9 @108
Solara-M62 @ 5.5psi
User avatar
1gSE
SolaraGuy Semi-Pro Racer
SolaraGuy Semi-Pro Racer
 
Posts: 2050
Joined: Wed Apr 11, 2007 8:37 pm
Location: Abilene, TX
PreviousNext

Return to Aftermarket Gen 2 and 2.5

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest